• Op een tafel buiten zijn paddenstoelen te vinden.

    Aangeleverd

Herfst in de Schoorlse Duinen

SCHOORL Schoorlse Duinen staat tot en met 30 oktober in het teken van de herfst. Voor iedereen biedt het buitencentrum een actief en gevarieerd programma.

Ontdek binnen hoe paddenstoelen groeien en welke rol zij in de natuur hebben. Doordat de grond kalkarm is, groeien er in de Schoorlse Duinen veel verschillende soorten schimmels. Hoogtepunt van de paddenstoelentijd is de grote tafel buiten, waarop het landschap van de Schoorlse Duinen is nagemaakt.

Voor mensen die al basiskennis hebben van paddenstoelen en graag een uitgebreide wandeling willen maken, houdt het buitencentrum een aantal speciale excursies. Wandel mee op 18, 25 en 28 oktober. De duur van deze wandeling is 2,5 uur en de start is om 11.00 uur.

Een gids vertelt alle zondagen in oktober, op dinsdag 17 en 24 oktober en donderdag 19 en 26 oktober over de verschillende soorten paddenstoelen tijdens een gezinswandeling. De start is om 11.00 uur. Deelname is 6 euro. Aanmelden voor beide excursies kan via www.staatsbosbeheer.nl/paddenstoelenschoorl.

Zelf op paddenstoelenexpeditie gaan kan iedere dag. Aan de balie is een speurpakket te verkrijgen met daarin de uitrusting voor deze expeditie: een paddenstoelen doe-boekje, zoekkaart, loep en spiegel. De route volgt langs de speciaal uitgezette wandeling van 6,5 kilometer. De prijs per pakket is 6,50 euro.

Op 15 oktober van 11.00 tot 16.00 uur is er een Buitendag. Kinderen kunnen een herfstkijkdoos maken of de speciale kabouterroute langs de schatkisten lopen. Zij mogen verkleed komen. Alle activiteiten samen kosten 5 euro.

De nachtwaker van de Schoorlse Duinen laat je kennismaken met de donkere duinen. Ga mee op vrijdag 13, 27 en 28 oktober en ervaar de nacht. De wandelingen starten om 19.30 uur. Kosten zijn 7,50 euro, aanmelden via www.staatsbosbeheer.nl/activiteiten/schoorlse-duinen/nachtwakerschoorl.

Jan Klaassen en Katrijn geven een herfstfeest op woensdag 18 en zondag 22, vrijdag 27 en zondag 29 oktober. Kabouter Zandkorrel (Zako) er ook weer bij. Na afloop wordt van een wilgentak een eigen kabouter geknutseld. Een kaartje kost 7,50 euro. Voor iedereen vanaf 3 jaar. De voorstelling start om 11.00 en 14.00 uur. Aanmelden via www.staatsbosbeheer.nl/belletjesterk.