• Muzikale sprookjes op het KinderMuziekFestival.

    Peter van Bergen Henegouwen
  • Muziek en acrobatiek op het KinderMuziekFestival.

    Peter van Bergen Henegouwen
  • Een dag vol muziekplezier voor kinderen.

    Peter van Bergen Henegouwen

KinderMuziekFestival dit jaar in Bergen aan Zee

BERGEN AAN ZEE Weleens in een limonaderestaurant geweest dat wordt gerund door kinderen? Het Kindermuziekfestival vindt dit jaar plaats in Bergen aan Zee op landgoed Huize Glory. Zaterdag 6 en zondag 7 juli is die plek omgetoverd tot een magische speeltuin vol muziek, theater en workshops.

Dat het Kindermuziekfestival in de smaak valt bij de kleine mens en hun vader en moeder is in de voorgaande drie edities wel gebleken. Niet alleen omdat de kaartjes als warme broodjes over de toonbank vlogen, maar vooral door het enthousiasme van de bezoekers. "We zien steeds meer ouders van kinderen terugkomen met de vraag of ze iets voor ons kunnen betekenen als vrijwilliger", vertelt medeoprichter Maya Link. "Dat is toch wel het grootste compliment dat je als organisator kunt krijgen. Kinderen vertalen de hoofdrol op dit festival, maar ouders moeten er net zo veel van kunnen genieten. Dat lukt ons goed en volgens mij is dat best uniek."

Het succes zorgt bij Maya haar ouders Herman en Rita voor een bijna onstilbare honger naar mooier en beter. Het heeft er niet alleen toe geleid
dat het vanaf dit jaar een tweedaags evenement is in Bergen, maar ook dat de festivallocatie van museum Kranenburgh in Bergen is verplaatst naar Huize Glory. Rita Iny: "We willen ons publiek opnieuw verrassen door ze een nog mooiere locatie te laten ontdekken. Eentje met geheimzinnige bospaden, een duinpodium en uitzicht op zee." 

NIET KINDERACHTIG Het Kindermuziekfestival bestaat uit zes verschillende podia. Alle artiesten treden twee keer op. Er spelen ook artiesten die normaal niet voor kinderen spelen. "Die dagen we uit door ze hun repertoire aan te laten passen voor kinderen. Soms weten ze van zichzelf niet hoe geschikt ze zijn voor kinderen. Veel artiesten denken bij een repertoire met muziek voor kleintjes meteen dat het kinderachtig wordt. Vergis je niet, qua muziek kunnen kinderen veel meer hebben dan je denkt. Helemaal als de artiest de boodschap goed kan overbrengen."

Sommige van hen zullen dat op een wel heel bijzondere manier gaan doen. Zo is er Punt Moc uit Barcelona. Drie Spaanse broers die, geholpen door het ritme, fysiek en clownesk theater brengen. De mannen van Convoi Exceptional die met hun energieke show al eerder op festivals als Oerol, de Parade en de Zwarte Cross hebben gestaan. Of de voorstelling van Max Tak dat boordevol spannende geluidsexperimenten en kippenvelmomenten zit. Of voor de kleintjes sprookjesachtige liedjes van Milou Mignon. Talloze workshops waar iedereen zelf lekker muziek kan maken. 

JONG TALENT GEZOCHT Bezoekende kinderen kunnen ook zelf optreden en zich opgeven voor het open podium. Stuur een mailtje naar info@mariadelver.nl voor meer informatie. Dit is slechts een kleine greep uit het programma. Naar welk moment Maya het meest uitkijkt gedurende dit weekend? "Naar de chemie tussen de artiesten en het publiek. Met zes intieme podia is het allemaal zo laagdrempelig dat artiesten na afloop vaak nog lang blijven plakken. En aan het einde van het avontuur is er een gezamenlijke parade in de vorm van één grote jamsessie. Kind, ouder, opa of oma; dit festival is voor iedereen."

Er zijn nog kaartjes verkrijgbaar, maar wees er snel bij. Meer informatie via www.kindermuziekfestival.nl.