• Peter van Vleuten, Lieke Zwijsen, Marije van Veen, burgemeester Hetty Hafkamp en Diana Meijers.

    Ed Bausch

Kunsttas 2019 gepresenteerd, hebbeding overal in Bergen verkrijgbaar

BERGEN 'Hier penseelt de dichter zijn woorden tot een beeld, de zanger beitelt zinnen luidkeels tot een verhaal. Kijk maar, hoor maar'. Dit zijn de woorden van zanger en gitarist Peter van Vleuten. Het is zijn bijdrage aan de jaarlijkse Bergense kunsttas. Die werd maandagavond in het bijzijn van burgemeester Hafkamp gepresenteerd en is voor slechts 2 euro bij allerlei winkels te koop, met name ook de zaken van de sponsors.

Door Ed Bausch

Op de andere kant prijkt een kleurige collage van Lieke Zwijsen. Zij werkt in haar atelier aan de Voert veel met blauw en enceneerde in haar bijdrage aan de tas een aantal tafereeltjes rond de beroemde ruïne. Daarmee laat ze verschillende aspecte van Bergen zien, zoals de hertenkamp en zeker ook de frivoliteit. "En ik gebruik graag echte Hollandse beelden als Delfts Blauw, tulpen en klompen", zegt Lieke.

HEBBEDING Zo is de tas ook dit jaar een aantrekkelijk hebbeding. "Het leuke is dat je de tas in het dagelijks gebruik veel terugziet in het dorp. Hij is ook behoorlijk duurzaam en een goed alternatief voor plastic boodschappentasjes", zeggen de onbaatzuchtige initiatiefneemsters Marije van Veen van Accolade Makelaardij en Diana Meijers van Meijers Lijsten. De tas gaat via toeristen ook het land in en draagt zo bij aan de bekendheid van het dorp als een artistieke bron en natuurlijk is dat ook leuk voor de kunstenaars van wie het werk op de tas is afgedrukt. "Het zijn bovendien echt Bergense kunstenaars, de selectie gaat eigenlijk altijd heel logisch, als vanzelf."

Marije en Diana maken zelf de keuze, ze doen de distributie en alles. Ieder jaar verwisselen er toch zo'n 5.000 tassen van eigenaar en daarmee
zijn dan de kosten betaald. Op zich is het de elfde kunsttas. Sinds 2016 verschijnt de tas in hun beheer. Ze namen het initiatief omdat de tas er een aantal jaren niet was. En dát kon natuurlijk niet.