• Scène uit High Life, een sciencefiction film.

    A24

Lentekriebels in filmhuis Cinebergen

BERGEN Cinebergen heeft dit voorjaar veel moois in het verschiet. Naast het beste wat de wereldcinema te bieden heeft, onderneemt Cinebergen een reeks nieuwe initiatieven. Na het succes van de in september gestarte dinsdagmiddagvoorstelling - naast die op de vrijdag-, zaterdag- en zondagmiddag - wordt ook op de woensdag en donderdag om 14.30 uur een film vertoond.

JEUGD Jeugdvoorstellingen met kleurplaten en limonade worden dit voorjaar voortgezet. Omdat distributeurs zich niet langer hoeven te houden aan de restrictie dat een film alleen maar zijn première beleeft in de grote theaters, is Cinebergen er als de kippen bij om gloednieuwe films te presenteren. Een filmvoorstelling bijwonen zonder te weten wat je te wachten staat? In de sneak preview worden gloednieuwe films gedraaid die doorgaans nog in première moeten gaan. Dinsdag 19 maart om Kaarten kosten 7,50 euro.

PIANO Onder het motto 'Tover de mooiste klanken tevoorschijn' is het vanaf medio maart mogelijk je pianotalent te delen. Tijdens de pauze, maar ook na afloop van de voorstelling, staat de gestemde afgestofte piano klaar.

DEZE WEEK Bij Cinebergen draait deze week High Life. In een ruimtevaartuig ver voorbij ons zonnestelsel zijn Monte en zijn dochter Willow de enige overgeblevenen. Hij is vader tegen wil en dank. In flashbacks zien we hoe hij en een groep andere gedetineerden als straf op weg waren naar een zwart gat om er alternatieve energie te vinden, maar misbruikt werden voor seksuele experimenten.

In 'Green Book' wordt een blanke onbehouwen uitsmijter chauffeur van een zwarte concertpianist tijdens zijn tournee door het racistische zuiden van de VS.

De Britse documentaire 'Tea with the Dames' gaat over vier geridderde actrices op leeftijd – Maggie Smith, Joan Plowright, Eileen Atkins en Judi Dench. De vriendinnen filosoferen over hun vak, het leven, acteerstijlen, toneel, film, tegenspelers, populariteit en ouder worden.


In 'Peterloo' is de beruchte Peterloo Massacre gereconstrueerd. Wat als vreedzaam protest bedoeld was van een in armoe levende bevolking, liep uit op een van de zwartste bladzijden uit de Britse geschiedenis.

'Destroyer' toont een zwerftocht van de door het leven geteisterde rechercheur Erin Bell die alle zeilen moet bijzetten om de demonen uit haar verleden te overwinnen.

PROGRAMMA Green Book draait 14 maart om 14.30 uur, 15 maart om 20.00 uur en 17 maart om 15.30 uur. High Life draait 14, 18 en 20 maart om 20.00 uur. Tea with the Dames draait 15 maart om 14.30 uur en 17 maart om 11.00 uur. Peterloo draait 16 maart om 16.30 uur en 19 maart om 14.30 uur. Destroyer draait 16 maart om 20.30 uur, 17 maart om 20.00 uur en 20 maart om 14.30 uur. De sneak preview begint 19 maart om 20.00 uur.

www.cinebergen.nl