• De gastvrije beheerders van de historische Slotkapel heten bezoekers van harte welkom tijdens een van de komende culturele evenementen.

    Martijn Mulder

Muziek, poëzie en geschiedenis, de Slotkapel als cultureel podium

EGMOND AAN DEN HOEF De komende acht weken is er van alles te zien en te horen in de historische Slotkapel te Egmond aan den Hoef: Van internationaal muzikaal talent en poëzie tot inspirerende rondleidingen tijdens diverse open dagen. Het zijn unieke kansen om het oudste monument van de gemeente Bergen van binnen te bekijken.

Door Martijn Mulder

BRAND De Slotkapel in zijn huidige vorm, stamt uit 1431. Reeds in 1229 bouwden de heren van Egmont hier een kapel, maar deze werd tweehonderd jaar later afgebroken en groter herbouwd. Het oprichten van een eigen kerk was hun manier om los te komen van de Abdij, die ze in macht en aanzien voorbij streefden. Net als het Slot op den Hoef, werd ook de Slotkapel in 1573 in brand gestoken door de geuzen. In tegenstelling tot het kasteel werd de kapel na de Tachtigjarige Oorlog wel hersteld. Het gebouw kreeg een nieuw dak, een nieuwe toren en prachtige nieuwe glas-in-loodramen, die werden geschonken door adellijke families en steden in de buurt.

GRATIS In de Slotkapel leidt Jos Hof bezoekers maar al te graag rond en de komende acht weken zijn er vele momenten waarop dit mogelijk is. Zo zijn er speciale open dagen, op de maandagen 22 juli, 5 en 19 augustus, en 2 september. Uiteraard is de Slotkapel ook te bezoeken tijdens de Open Monumentendagen, op zaterdag 14 en zondag 15 september. Ook wordt de kapel gebruikt voor 'Een luchtig slot', waarbij Ina Eilander bezoekers trakteert op poëzie en muziek. Deze poëzieavonden zijn gratis te bezoeken en vinden plaats op 21 juli, 4 en 18 augustus, en 1 september.

CONCERTEN Een ander hoogtepunt is de inmiddels vijfde editie van de International Holland Music Sessions. Hierbij staan drie concerten gepland in de Slotkapel en op woensdag 24 juli is de eerste avond. Bezoekers kunnen dan luisteren naar optredens van Vicky Juo op piano, Matthew Chin op viool en Sander Sittig op piano. Voor informatie en kaartverkoop kunt u kijken op www.tihms.com/concerten .

Op de woensdagen 7 en 21 augustus vinden de overige optredens plaats. De International Holland Music Sessions zet jong talent uit alle werelddelen in de spotlights en de unieke ambiance van de Slotkapel maakt de plek tot een populair cultureel podium. En het is aandacht die de kapel goed kan gebruiken.

ALTERNATIEVEN De stichtingen Restauratie Slotkapel en Gebruik Slotkapel werken er hard aan om jaarlijks de benodigde financiële middelen voor de instandhouding van de kapel bijeen te krijgen. Sinds de kapel door veranderingen in de wetgeving haar redelijk unieke plek als trouwlocatie kwijtraakte– er mag tegenwoordig overal getrouwd worden – zijn de stichtingen het huwelijk als belangrijkste inkomstenbron ook kwijt. Dus is er de laatste jaren gezocht naar alternatieven en is de culturele invulling een prominente rol gaan spelen.

STAMVADER Het is daarnaast voor bezoekers een goede mogelijkheid om de historische kapel eens van binnen te bekijken. Wie de komende weken plaatsneemt bij een van de culturele evenementen, zal met eigen ogen de indrukwekkende zerkenvloer kunnen aanschouwen. Hierbij staat (of ligt) de zerk van heer Jan II van Egmont, stamvader van alle hedendaagse Europese vorstenhuizen, centraal. De grootste verrassing bevindt zich echter in de garderobe. Wie daar de komende weken zijn of haar jas ophangt, staat oog in oog met de grafzerk van Nicolaas Witsen, kopstuk van de V.O.C. en tienvoudig burgemeester van Amsterdam. Als het aan de stichtingen ligt, zal Witsens grafzerk in de nabije toekomst beter te bezichtigen zijn. Voor meer informatie over de Slotkapel en het gebruik er van kunt u kijken op www.slotkapel.nl