• Koos Bruin (l) en Klaas Valkering staan klaar om met elkaar in debat te gaan.

    Martijn Mulder

Debat tussen BBB en CDA Bergen

BERGEN In aanloop naar de verkiezingen, nemen steeds twee lijsttrekkers tegenover elkaar plaats aan de debattafel. Deze week zijn dat Klaas Valkering (CDA) en Koos Bruin (BBB). Zij kijken terug en blikken vooruit.

Door Martijn Mulder

Klaas Valkering is nog maar 24 jaar en is als Egmonder momenteel woonachtig in Bergen. Hij werkt in de advocatuur en is bezig met het afronden van zijn rechtenstudie. Valkering is vicevoorzitter van de landelijke jongeren organisatie van het CDA en geeft trainingen campagnevoeren aan jongeren en organisaties in heel Europa. "Rond de tijd waarop ik me begon te interesseren voor de gemeentepolitiek, was ik op een bijeenkomst waarbij onze huidige wethouder Jan Mesu sprak. Hij had het niet over 'de gemeente moet dit of dat', maar over de verantwoordelijkheid van de samenleving. Dat verhaal sprak mij heel erg aan." Voor het lijsttrekkerschap heeft hij gewoon moeten solliciteren. Valkering werd het meest geschikt geacht. Daarnaast wil de partij graag jongeren aanspreken. "Ik sta midden tussen de jongeren en ervaar de problemen die zij ook ervaren."

Koos Bruin (69) woont in Schoorl en is het gezicht van de nieuwe partij Behoorlijk Bestuur Bergen NH. Bruin volgde een opleiding aan de Hogere Bestuursacademie in Haarlem en werkte ruim vijfentwintig jaar als bestuursambtenaar bij de gemeente Den Helder. Daarna als beleidsadviseur. Algemene zaken, welzijn, sociale zaken, volksgezondheid, alles passeerde zijn bureau. "Ik wilde nu eens de politiek van de andere kant meemaken. Ik heb het de laatste jaren allemaal gevolgd. De vermeende inspraak rond de Harmonie, daar waren best massale protesten. Mensen voelden zich geschoffeerd en liepen daar met mondkapjes op. Dat deed me wel iets."

Hoe beoordeel je het functioneren van de BUCH?

KB: "De BUCH samenwerking ben ik al helemaal niet gelukkig mee. Dat ambtenaren niet eens op tijd een beslissing kunnen nemen vind ik raar. Dat bestemmingsplannen niet worden geactualiseerd vind ik ook een heel slechte zaak. Als het zo doorgaat wil ik daar wel weer uit. Onderzoeken wijzen uit, dat de BUCH het met 600 ambtenaren af zou moeten kunnen. Het is nu veel te inefficiënt en veel te duur." KV: "Ik deel je zorgen, maar we zitten nog in een aanloopperiode, dus het CDA investeert liever in verbetering van de ambtelijke processen."

Legalisatie vs. woningbouw

KV: "Volgens ons zit de fout in het beleid. Mensen snappen niet meer waarom meneer A wel mag blijven wonen en meneer B zijn huis uit moet. Het CDA is daarom voor een bestuurlijke verjaringstermijn. Als je ergens 20 jaar illegaal hebt gewoond, dan heeft ook de gemeente daar een fout gemaakt en dan werken we mee aan legalisatie. De recreatiewoningen zijn weer en ander verhaal, wonen daarin willen wij legaliseren." KB: "Ik vind het niet eerlijk dat er nu even snel een oplossing wordt bedacht voor het recreatiewoningprobleem, zo vlak voor de verkiezingen. Dat is alleen om stemmen veilig te stellen. Wij werken aan een heel andere oplossing, namelijk een tijdelijke functiewijziging van de recreatiewoningen tot 'tijdelijke bouwwerk' met de functie 'woning'. Dit kan voor maximaal tien jaar. Vervolgens moet de structurele oplossing binnen die tien jaar uitgewerkt worden." KV: "Het gaat om ongeveer 400 gezinnen, die gaan wij niet op straat zetten. Die gaan we net zo lang de tijd geven tot ze een sociale huurwoning hebben. We rekken hiervoor de begunstigingstermijn op. Bovendien willen we 900 extra woningen bouwen de komende vier jaar. Mensen wonen niet voor hun lol in een zomerwoning, maar omdat ze geen betaalbare woning kunnen vinden. Dus willen we de huidige woningbouwplannen herzien." KB: "Je kunt wel van alles roepen en je kunt zelfs het CDA-programma van vier jaar geleden hier op loslaten, die is precies hetzelfde als nu. Wij zeggen gewoon 'We lossen het op'. Wij zijn ook groot voorstander van Tiny Houses, die willen we in alle kernen. Veel oudere mensen willen bijvoorbeeld kleiner wonen. Enkelen van hen willen misschien best in een Tiny House." KV: "Wij gaan niet de ouderen van onze gemeente in een caravan met een plusje zetten, want dat is wat een Tiny House is."

Waarmee wil je onderscheidend zijn? KV: "We gaan ons onderscheiden op de CDA-manier: degelijk en betrouwbaar, maar tegelijkertijd ook vernieuwend. De focus ligt op het feit dat we de vergrijzing willen tegengaan, dat de zorg hier betrouwbaar blijft en dat onze jongeren hier kunnen blijven wonen. Dat is de grootste uitdaging waar we voor staan. We blijven daarnaast waar nodig kritisch richting het college." KB: "De hoofdzaak blijft dat er veel kortere lijnen ontstaan tussen bestuur en bewoners. Samengaan en samenspraak vinden we heel belangrijk. Verder heeft BBB een effectieve oplossing voor het parkeerprobleem: Twintig minuten gratis parkeren met een parkeerschijf in een aantal winkelstraten in Schoorl en Bergen. Ook willen we het zwembad niet in Bergen maar in Egmond aan Zee. Die keuze maken wij op basis van de bevolkingsprognose en toegevoegde toeristische waarde."