• Meis de Jongh in het groene landschap van Bergen, waar ze zich thuisvoelt en graag voor inzet.

    Martijn Mulder

Meis de Jongh is overtuigd dat het beter kan

BERGEN Ze is jong, vrolijk en zelfverzekerd. Meis de Jongh is een nieuw gezicht op de kieslijst van Gemeentebelangen BES en wil met haar expertise draagvlakken vergroten en processen verbeteren. Meis de Jongh (35) logeerde in de schoolvakanties al vaak in Bergen bij haar tante Nanette, die appartementen verhuurde aan de Dorpsstraat. Toen ze zes jaar was, kwam ze hier met haar familie wonen en ging naar de Bosschool. Na een vervolgstap op het Murmellius gymnasium in Alkmaar, ging ze studeren aan de TU in Delft. "Ik koos voor Industrieel Ontwerpen, maar vond het uiteindelijk té werktuigbouwkundig. Toen ben ik bouwkunde gaan doen." Deze richting lag De Jongh beter. "Het was meer ontwerpend en vooral meer analytisch." Ze rondde de studie in sneltreinvaart af.

Toen tien jaar geleden de plannen rond de vernieuwing van het centrum van Bergen werden opgepakt (Mooi Bergen 1.0), kwam De Jongh voor het eerst in aanraking met de lokale politiek. "Mijn tante kwam naar me toe met de woorden 'Goh Meis, ze hebben hierachter plannen. Wat moet ik nou?'" De Jongh besloot haar tante te helpen en sprak voor haar in tijdens een bijeenkomst in de Ruïnekerk. "Ik bleef maar vragen stellen en werd na afloop uitgenodigd door toenmalig wethouder Alwin Hietbrink om te kijken waar de knelpunten zaten." Vanwege de vastgoedcrisis kwam het project echter tot stilstand en zouden de ambities later worden bijgesteld.

KEUZE De Jongh ging na haar studie aan de slag als junior projectontwikkelaar bij de Vrije Universiteit. Dat bleek echter geen goeie keuze. "Dat was niets voor mij, ik ben meer een ondernemer." Ze kan er gelukkig om lachen en nam vervolgens de tijd. "Ik heb gewacht op mijn zusje Anne, waarmee ik een productlabel ben begonnen, Jonghlabel." Toen enkele jaren geleden haar tante overleed, kwam er een nieuwe kans, die de zussen met beide handen grepen. "Ik heb hier toch altijd geholpen met de schoonmaak als vakantiewerk. Anne en ik hebben toen besloten de appartementen voort te zetten, mede om ze in de familie te kunnen houden."

EXPERTISE Meis de Jongh woont nu alweer anderhalf jaar in Bergen en werd al snel weer meegezogen in een project dat haar na aan het hart lag. "Mijn schoonvader kwam naar me toe met de zorgen rond Mooi Bergen 2.0." De plannen voor het dorpscentrum gingen een nieuwe fase in en opnieuw zorgde dit voor onrust onder bewoners. "Toen dacht ik, nu kan ik met mijn kennis echt iets terugdoen voor m'n dorp. Hij vertelde over een initiatiefgroep, Mooier Bergen, en hun alternatief plan." De Jongh ontmoette initiatiefnemers Mareike Naumann en René Meijer en gaf aan te beschikken over zeer bruikbare expertise.

DRAAGVLAK "Mijn Master is geweest in projectontwikkeling. Daarnaast ben ik afgestudeerd op het onderwerp stakeholder management: Hoe betrek je nou verschillende doelgroepen bij een proces en hoe creëer je draagvlak. Hoe kun je samen tot een goed gedragen plan komen en mensen bij elkaar brengen." De Jongh vindt de ideeën die binnen de groep leven heel goed en passend bij de schaal van Bergen. "Er zitten in die groep alleen maar professionals, die alles voor nop doen. In dat half jaar heb ik enorm veel geleerd." Via deze weg kwam ze ook in aanraking met de lokale politiek. Het gaf haar niet bepaald een goed gevoel. "Het plan heeft geen eerlijke kans gekregen. Er is niet goed mee omgegaan. Je wordt niet gehoord en krijgt niet of nauwelijks de kans om iets uit te leggen of in gesprek te gaan."

Zo ontstaat bij De Jongh in 2016 de realisatie, dat als ze echt iets wil veranderen, ze de raad in zal moeten. Oorspronkelijk lid van D66, voelde ze zich daar niet meer op haar plaats en kwam via Mooier Bergen in contact met Gemeentebelangen BES. "Ik kreeg het idee, volgens mij moet ik daar zijn. Iedereen is er gelijk en iedereen brengt zijn expertise in."

RAAD De Jongh meldde zich aan met de woorden 'Ik wil de raad in!' Ze mocht meedraaien vanaf september 2017 en is vervolgens als commissielid met ruimtelijke ordening aan de slag gegaan. "Jongeren verdienen ook een stem in vergrijzend Bergen. Ik hoop daar iets in te kunnen betekenen" Ze wil dan ook graag een verandering teweeg brengen in hoe burgers worden betrokken bij de politiek en niet worden afgedaan als vervelende, zeurende mensen. "Mensen worden mondiger, hebben ook hele goeie ideeën. Omarm dat nou. Als je meer draagvlak creëert, win je na de besluitvorming zó veel tijd. Belanghebbenden dien je zo snel mogelijk bij het proces te betrekken. Ook de raad. Die wordt nu veel te laat betrokken. Zoals het nu gaat, kan het echt niet doorgaan."

Over de komende vier jaar is De Jongh duidelijk: "Soms moet je met plannen ook gewoon een stap terug doen. Dan kost het maar iets, maar dan ben je uiteindelijk wel beter af. Je moet die angst bij ambtenaren en het college wegnemen. Neem je verlies en laat het tot iets beters leiden. Durf te zeggen dat iets geen goeie beslissing is geweest."