• In de Ruïnekerk te Bergen vindt op 15 maart het laatste debat plaats.

    Martijn Mulder

Politiek debat in de Ruïnekerk

BERGEN In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen worden er drie debatten georganiseerd in drie verschillende kernen. Vereniging Ondernemend Bergen (VOB) is samen met de samenwerkende bewonersverenigingen in Bergen initiatiefnemer van het debat in de Ruïnekerk, op donderdag 15 maart.

Door Martijn Mulder

Met de gemeenteraadsverkiezingen voor de deur, bereikt de behoefte om met de politiek in gesprek te gaan weer haar hoogtepunt. Prangende vragen moeten kunnen worden gesteld en verdienen het om te worden beantwoord. Althans, zo redeneert Tom Pedroli van de Vereniging Ondernemend Bergen. Samen met de overkoepelende bewonersvereniging Bergen Totaal is hij bezig een verkiezingsdebat te organiseren. De gemeente Bergen steunt dit initiatief en trekt hier nu samen met de verenigingen in op. Samen wordt bekeken hoe dit het beste vorm kan worden gegeven.

PRIORITEIT "Vanuit de ondernemers willen wij graag vragen kunnen voorleggen," legt Tom Pedroli uit. "Wij vragen onze leden dan ook om hun vraag aan de politici met ons te delen." Ook Jan Apotheker van de samenwerkende bewonersverenigingen Bergen Totaal, inventariseert onder de leden welke vragen er leven. Uiteindelijk zal hier een selectie uit worden gemaakt, omdat het vanwege een aantal belangrijke bespreekpunten onmogelijk is om iedere vraag te bespreken. "Het debat duurt ongeveer anderhalf uur, dus we zullen keuzes moeten maken. De meest gestelde vragen krijgen hierbij prioriteit," aldus Pedroli.

KERNEN Het debat in de Ruïnekerk zal de laatste van drie debatten worden, verdeeld over de drie kernen Bergen, Egmond en Schoorl. Allereerst is Egmond aan de beurt, waar op woensdag 21 februari het Dorpshuis Hanswijk in Egmond aan den Hoef het decor is voor een debat tussen de lijsttrekkers. Op woensdag 14 maart zijn de inwoners van Schoorl aan de beurt en wordt het debat gehouden in de Blinkerd. Een dag later vinden de discussies dan plaats in de Ruïnekerk in Bergen, waar de debatreeks wordt afgesloten.

INTERACTIEF Het organiserend comité werkt samen met de gemeente momenteel allerlei ideeën uit. Zo is het een wens om het debat straks ook live uit te zenden, zodat het onder andere te volgen is via de website van de gemeente. Tevens wordt gedacht aan het gebruik van een interactieve stem app, waarmee in real-time de invloed van het debat kan worden gepeild onder bezoekers. Het belooft 15 maart dus een interessante avond te worden, waarbij u natuurlijk aanwezig kunt zijn (vol=vol).

VRAAG Bovendien kunt u zelf ook een bijdrage leveren. Voor het debat in Bergen kunt u uw vraag aan de lijstrekkers insturen naar debatbergencentrum@gmail.com. Wie weet wordt uw vraag op 15 maart in de Ruïnekerk behandeld.

Label:

Verkiezingen