• Afscheidnemend wethouder Jan Mesu bij de slotgracht in Egmond aan den Hoef, waar hij - als de winter het toelaat - graag een rondje schaatst.

    Martijn Mulder

Wethouder Jan Mesu neemt afscheid

EGMOND AAN DEN HOEF Wethouder Jan Mesu neemt na 22 jaar afscheid van de politiek. Ondanks een tiende plek op de kieslijst, vindt de nestor van het college het tijd om het stokje door te geven. Hij kijkt terug op een fascinerende periode.

Door Martijn Mulder

Jan Mesu (69) werd in Zeeland geboren, maar groeide op in de Achterhoek. Na zijn tijd in militaire dienst ging hij naar Amsterdam om in het onderwijs te werken. Begin jaren 70 kwam hij in Egmond aan Zee terecht, waar hij hoofd van de Trompschool werd. In die tijd schreef hij voor de Alkmaarsche Courant, onder andere over de raadsvergaderingen in Egmond aan Zee. "Het was een bijzondere tijd," blikt Mesu terug. "Ik zat tot 's nachts half twee een verslag te typen, om het de volgende ochtend vroeg aan de buschauffeur mee te geven. Ik belde dan naar de redactie in Alkmaar en dan ging daar iemand bij de bushalte het verslag ophalen. Een fax was er nog niet."

Mesu was lid van het CDA en had inmiddels al menig verzoek om iets in de lokale politiek te doen afgeslagen. Dat veranderde echter in 1996, nota bene toen hij op studiereis naar Noorwegen was. "Ik werd opgebeld met de woorden 'Jan, we hebben een probleem'. Het bleek dat Cees Wijn stopte als wethouder en ze wilden dat ik het ging doen." Mesu kreeg een week om te beslissen en dat was lastig. "Ik zat in Noorwegen en mijn vrouw in Egmond. Ook de school wist van niets." Uiteindelijk zei hij toch ja en stapte zonder enige ervaring in het diepe. "Het leek me een leuke uitdaging, het was maar voor twee dagen in de week en maar voor twee jaar."

FUSIE Het ging hem echter zo goed af, dat hij in 1998 prompt gevraagd werd om nog een periode mee te doen. "De gemeente Egmond zou toch gaan fuseren met Bergen en Schoorl, dus was het wederom maar voor een paar jaar." Bij die verkiezingen werd het CDA de grootste partij in Egmond, dus Mesu ging door. Vervolgens werd hij in 2001 ook wethouder van de nieuwe fusiegemeente Bergen. In 2004 werd echter het hele college naar huis gestuurd, waarmee het avontuur vroegtijdig eindigde. Toch keerde hij in 2006 opnieuw als wethouder terug. Na vier jaar kwam er een coalitie zonder CDA en nam Mesu afscheid. Hij werkte inmiddels ook niet meer op school en dacht heerlijk van zijn pensioen te kunnen genieten. Het liep echter anders.

EXPERTISE "In 2012 reed ik op mijn racefiets ergens tussen Bergen en Schoorl, toen ik gebeld werd door Cees Roem met de vraag of ik weer terug wilde komen. Dat had wel wat voeten in aarde, leg dat immers thuis maar eens uit. Maar ik vind het erg leuk werk, dus ik ben het gewoon weer gaan doen." Met grote veranderingen in de zorg in het vooruitschiet, was de terugkeer van Mesu een uitkomst. Zijn specifieke expertise leverde hem opnieuw een wethouderspost op. Hij was de persoon bij uitstek om vier jaar geleden op gemeentelijk niveau de decentralisatie te begeleiden. "Ik treed niet zo op de voorgrond, maar ben heel actief op de achtergrond. Ik doe ook veel regionaal. Zo kopen we in BUCH-verband samen jeugdzorg in." Mesu is voorzitter van dit bestuurlijk inkoopteam, zit in een landelijk bestuurlijk netwerk en levert regelmatig discussies met zorgaanbieders. Hij beschikt dan ook over veel connecties. "Het sociaal domein was in 2014 een heel risicovolle portefeuille met een groot afbreukrisico," zegt Mesu. "Natuurlijk kunnen dingen beter, maar over het algemeen zijn de inwoners niet ontevreden." Al zes jaar lang vergaderen iedere maandagmorgen de BUCH-wethouders die over de WMO en de jeugd gaan. Over die samenwerking is hij dan ook erg tevreden. Toch heeft ook hij moeite met de veranderde manier van omgang tussen bewoners en politici. "Mensen roepen tegenwoordig te snel 'Er wordt niet naar ons geluisterd', terwijl ze eigenlijk bedoelen 'Ze doen niet wat ik wil.' We luisteren wel degelijk, maar je kunt nou eenmaal niet iedereen zijn zin geven. Je moet uiteindelijk een besluit nemen, daarvoor ben je bestuurder." Toch kan Mesu iedereen recht in de ogen kijken. "Je neemt beslissingen met de wetenschap die je op dat moment hebt. Ik denk dat ik mijn besluiten goed heb genomen." Hij kijkt dan ook met een goed gevoel terug op een leuke tijd en probeerde altijd de humor er in te houden. Hij zat met leuke mensen in vele colleges en beleefde zowel hoogtepunten als dieptepunten. Bij dit laatste gaan zijn gedachten onder andere terug naar het overlijden van Else Trap, die hij heel goed kende.

GENIETEN "Vier jaar geleden is er bewust gekozen voor de koers om dingen af te maken. Beslissingen te nemen. Niet allerlei nieuwe dingen aankaarten. Ik denk dat we in Bergen met elkaar inmiddels best een heleboel dingen goed voor elkaar hebben." Mesu kijkt dan ook met vertrouwen naar de toekomst. "We hebben met het CDA nu een jonge fractie, dat is heel verfrissend." Hij weet dan ook zeker dat hij deze keer niet meer terugkomt in de politiek. "Ik word dit jaar 70 en nu vond ook mijn vrouw dat het echt wel tijd werd om te stoppen." Voor het beruchte gat is hij niet bang. "Ik ga straks eerst lekker van de zomer genieten. Fietsen, wandelen, erop uit met de caravan. Daarna zie ik wel verder."

Label:

Verkiezingen