• Sinds 1 september is de baan weer iedere dag geopend.

    Skiclub il primo

Al 50 jaar skiën bij Il Primo

Advertorial

BERGEN De skibaan aan de Zwarte Weg vlak bij de parkeerplaats bij Duinvermaak ligt er prachtig bij, klaar om weer skiërs te gaan verwelkomen. Op een laatste zomerse dag voelt men hier meteen al de sfeer van een sportieve winter en de bijbehorende gezelligheid. Dat geldt ook voor het sfeervolle clubhuis, de Stube, aan de rand van het feeërieke terrein. Voorzitter Lex Verweij, secretaris Jan van Marwijk en bestuurslid inkoop en horeca Norbert Smit, weten dat ze met hun collega's en alle vrijwilligers en de skileraren hard hebben gewerkt de afgelopen jaren. Dus het jubileumfeest op 27 september kan ook een echt feest worden, met een skidemonstratie, een receptie en een grote reünie. Maar denken over de toekomst doen ze ook.

Skiclub Il Primo is in 1964 opgericht in Heerhugowaard, de eerste club met een 'borstelbaan'. Na problemen met de baanverhuurder daar greep het bestuur haar kans om in gesprek te komen met de Volkshogeschool in Bergen, nu Blooming. In samenspraak met het gemeentebestuur en de VVV bleek de aanleg van een skibaan in het Bergense bosduin de ideale oplossing voor het niet meer in gebruik zijnde openluchttheater. De van de Scheveningse Pier bekende Zwolsman had in Leidschendam een baan te koop, die over de tribunes van het theater is geplaatst. In 1969 begon zo het skiën in Bergen. "De mooiste baan van Nederland, in een geweldige entourage. Met ruim 1000 leden zijn wij de grootste sportvereniging van de gemeente."

WINTER SKIËN EN ZOMER KLIMMEN Inmiddels is de grond overgenomen van Blooming en wordt gesproken over verlenging van de baan. "Voor grotere kampioenschappen moet die 20 meter langer zijn." Op het moment dat de club goed op orde is, voelt het bestuur de noodzaak om ook voor de toekomst te zorgen. "We hebben een prachtig terrein, waarom zou dat niet in de zomer ook functioneel kunnen zijn? We hebben de gedachte neergelegd bij het gemeentebestuur en denken aan een klimpark, tubbing (in banden naar beneden roetsjen) en wie weet passende concerten. Dat lijkt ons allemaal een mooie aanvulling voor de zomerse toeristen. Wij kunnen zo onze infrastructuur en ons medewerkersbestand op peil houden. Want een skiclub is een seizoensbedrijf. Na zeven maanden leg je alles stil, om het vijf maanden later allemaal weer in werking te zetten. Dat moet anders kunnen."

NK IN BERGEN In de tussentijd bloeit de vereniging, die er prat op gaat dat beroemde Oostenrijkse leraren bij il primo les kwamen geven, zoals Sigi Moser, Paul Eberharter en Hans Danzl. "We hebben louter gediplomeerde leraren, die komen hier graag. Op 14 maart is er een hoogtepunt in het jubileumjaar met de Nederlandse Kampioenschappen Baanskiën, naast natuurlijk andere wedstrijden", zegt een trots bestuur.

Sinds 1 september is de baan weer iedere dag geopend. 14 en 15 september van 9.00 tot 16.00 uur zijn er proeflessen met 50 procent korting vanwege het feestjaar.

i Opgeven voor de lessen en voor de reünie kan op www.ilprimo.nl.