• Op de doppen staat het hoofd van Lamoraal van Egmont.

    Brouwerij Egmond

Brouwerij Egmond herdenkt Lamoraal met speciaalbier

EGMOND AAN DEN HOEF Het herdenkingsbier voor Lamoraal van Egmont is gebotteld. Lang zal het niet in de fles blijven. Het bier vindt al aardig aftrek bij de horeca en retailers.

De flessen mogen van Brouwerij Egmont pas op 5 juni verkocht worden. Op die dag is het precies 450 jaar geleden dat Lamoraal werd onthoofd op de Grote Markt in Brussel.

Willem van Oranje sprak: 'Vaarwel Graaf zonder Hoofd', en dat is de naam voor het bier geworden. Op de dop staat de kop van Lamoraal. Als je een biertje bestelt krijg je er een flesopener bij met dezelfde tekst. "Iedere keer als er een flesje wordt opengemaakt, wordt Lamoraal als het ware weer onthoofd. Bij de slijters en supers in Egmond aan Zee krijg je bij aankoop van vier flesjes zo'n leuke opener cadeau. In de Voorstraat kondigen herauten het bier aan", vertelt Peter Lassooy.

Op 5 juni van 16.00 tot 20.00 uur kan iedere Egmonder het bier gratis komen proeven in het proeflokaal van de Brouwerij aan de Weg over de Bisschop 1B in Egmond aan den Hoef.

'De Graaf zonder Hoofd' is gebrouwen in samenwerking met abt Gerard Mathijsen en burgemeester Hetty Hafkamp in een beperkte oplage. Het is een Irish Red Ale met een alcoholpercentage van 4,7 procent. De flesjes zijn ook te koop in het proeflokaal en de helft van de opbrengst gaat naar een cultureel doel in de Egmonden.