• Hier gaan Perry Reitsma en zijn medewerkers voor iedereen een muzikaal jubileumfeest aanrichten op 24 augustus.

    Ed Bausch

Holland Music Sessions: klassiek, maar ook beatbox en opera

Advertorial

BERGEN/ALKMAAR Perry Reitsma neemt ruim de tijd om te vertellen over The International Holland Music Sessions. Dat is de jaarlijkse Zomeracademie, met dit jaar 110 studenten uit de hele wereld.

Door Ed Bausch

Allemaal krijgen ze na de lessen door topdocenten in de Berger Scholengemeenschap hun concert in één van de Noord-Hollandse of Friese erfgoedlocaties. Of ze nemen deel aan één van de roemruchte openbare masterclasses in de Remonstrantse Kerk in Alkmaar. Om de 'Sessions' van toekomst te verzekeren maken steeds meer anderssoortige presentaties deel uit van het programma. "Zonder te tornen aan kwaliteit zijn die heel laagdrempelig en veelal gratis toegankelijk." Speciaal noemt Reitsma de familiedag op 24 augustus in alle zalen van theater De Vest van 12.00 tot 23.00 uur: 'Klassiek voor iedereen'.

VURIG ALS ALTIJD Perry Reitsma (Rotterdam, 1956) trad in 1995 als commercieel manager aan bij het evenement dat zes jaar eerder werd opgericht door de Alkmaarse Conservatoriumdirecteur Frans Wolfkamp. Terwijl de Zomeracademie groeide kromp de organisatie en is Reitsma nu de directeur, die wordt bijgestaan door honderden ervaren en trouwe vrijwilligers. Petra Alexandry komt er jaarlijks bij om de programmering een gezicht te geven en om programma's op elkaar af te stemmen. Ondanks al die jaren met de 'Sessions' is Reitsma een bescheiden persoon gebleven. Evengoed vertelt hij vol vuur over de jubileumeditie, alsof het zijn eerste jaar is. "Het doel is ongewijzigd: jonge talenten de gelegenheid geven om te groeien en om andere musici te ontmoeten. Zo is het festival geleidelijk wereldwijd een begrip geworden, waar docenten van grote conservatoria graag hun studenten op attenderen."

BEATBOXER EN VIOOL Meer dan ooit is de zachtaardige Reitsma met zijn team doende om het festival nog meer midden in het hart van de samenleving te brengen. Want muziek verbroedert. "Sinds een paar jaar zijn er gratis previews, openluchtconcerten en pop-up optredens. En daar voegen we nu de zaterdag in het theater aan toe." In alle zalen van De Vest zijn er 24 augustus concerten en presentaties, sommige gratis toegankelijk. "Naast de talenten van nu komen er oud-leerlingen spelen, zoals celliste Quirine Viersen, violiste Carla Leurs, pianist Tobias Borsboom. Fluitiste Eleonore Pameier komt met werk van componisten die het einde van de Tweede Wereldoorlog niet haalden. Dat gaat gepaard met een tentoonstelling over hun leven. En er zijn operafragmenten, begeleid door het Bergens Symfonie Orkest.

Reitsma ziet 24 augustus vooral als een ontmoeting van musici en bezoekers. "Onze jubileumviering stellen we open voor iedereen. Want dat vind ik mijn belangrijkste taak: muziek onder de aandacht brengen bij velen, interesse wekken voor de muziek en dan met name gespeeld door de jongeren van nu, daarom kijk ik ook met name uit naar de bijdrage van de 13-jarige violiste Sanne Zwikker samen met beatboxer Bart Voogt."

iTot en met 25 augustus zijn er nogal alom concerten. Kijk voor actuele informatie, ook over de dag in De Vest op www.tihms.com.