• Wereldwinkel Bergen, aan de Raadhuisstraat 2, bestaat dertig jaar.

    Archieffoto Alef Starreveld

Line-up Fairttrade Festival Bergen bekendgemaakt

BERGEN Rond de Ruïnekerk vindt op zondag 30 juni het Fairtrade Festival van de Wereldwinkel plaats.

Wereldwinkel Bergen bestaat dertig jaar. De lokale economie van verschillende landen wordt bevorderd door het verkopen van op een eerlijke manier geproduceerde goederen. Door direct van lokale producenten te kopen, krijgen deze ondernemers een eerlijke prijs.

Om dit jubileum te vieren is er op 30 juni een markt, veel muziek en dans. Tussen 13.00 en 16.15 uur zijn er optredens van zang- en dansgroepen uit verschillende landen.

De markt wordt geopend door door Jan Apotheker en burgemeester Hafkamp. Daarna begint een optreden van Tam Tam Ivoire of Yamo Yamo. Deze groep van West-Afrikaanse percussionisten en dansers laat traditionele dansen en ritmes uit voornamelijk Ivoorkust zien.

De band Orchestre Partout bestaat uit (voormalige) vluchtelingen. De thuisbasis van deze band was het voormalig AZC in Alkmaar. Nu is dat verplaatst naar AZC Heerhugowaard. Het is niet alleen een band, maar een grote vriendenkring. De bandleden spelen de muziek die ze zelf aandragen, gezongen in hun moerstaal. Ze zingen in Farsi, Dari, Uyghur, Arabisch en vele andere talen. Zowel de bezetting als het repertoire is continu in beweging, waardoor het ensemble in zekere zin altijd een actuele afspiegeling is van wat er gaande is in de wereld.

De sambapercussiegroep Nosso Groove staat onder begeleiding van de Braziliaan Alan dos Santos en zorgt voor een feestje. Bij deze ritmes is het onmogelijk om stil te staan.