• ..

Maarten van der Zon van de Pioen goudsmeden over zijn ambacht

Advertorial

Bergen-"Daar doe je het voor", zegt Maarten. "Het moment dat een uniek en ambachtelijk gemaakt herdenkingssieraad de blijheid of ontroering op het gezicht van een klant tovert. Vaak zit er in zo'n sieraad of rouwstuk iets persoonlijks van de overledene verwerkt, een plukje haar, een beetje as, een vingerafdruk of het motief van een geliefde bloem". Al 22 jaar is hij als goudsmid gevestigd aan de Kleine Dorpsstraat in Bergen. Vanuit het atelier aan de achterkant heeft hij zicht op de winkel waar vitrines onder meer zijn eigen ontwerpen tonen. "Veel goudsmeden hebben alleen een atelier. Maar ik vind de winkel erbij een mooi visitekaartje, een inspiratiebron voor iemand die wat wil laten ontwerpen. En het is voor mij ook gewoon gezellig, met vaak onverwachte klanten, zeker in toeristendorp Bergen".

Ed Bausch

Een goed begin is het halve werk
De werkplekken in zijn atelier beslaan nog niet eens een vierkante meter. Daar zagen, boren en schaven hij en zijn stagiairs dagelijks geconcentreerd uren aan de ringen, oorhangers, sieraden, colliers en herdenkingssieraden. "Het is een klein blikveld, waarin je voortdurend je afwegingen maakt", zegt de man uit Stompetoren. "Als goudsmid ben je echt ambachtelijk bezig in een spel van de handen om tot een kunstwerk of gebruiksvoorwerp te komen, dat aansluit bij de persoonlijke wensen van de klant. Het begin is het belangrijkste deel van het werk", zo citeert Maarten de Griekse filosoof Plato. Een goudsmid levert over het algemeen sieraden af, terwijl een zilversmid meer de kant van de gebruiksvoorwerpen kiest.

Een schuur in West-Graftdijk
Net van school af wist Maarten (Amsterdam, 1957) niet wat hij wilde worden. Zijn moeder tipte de open dag van de Schoonhovense opleiding tot edelsmid. Daar viel het kwartje. In het eerste jaar had je vakken als edelsteenkunde, goudsmeden, uurwerkmaken, het juweliersvak. "Uurwerkmaken zou uitmonden in horloges repareren. Ik was gefascineerd geraakt door het goudsmeden en had ook mijn gevoel voor creativiteit ontdekt". Maarten begon in Amsterdam in loondienst en ging later met een paar collega's verder in de schuur van zijn schoonouders in West-Graftdijk. Uiteindelijk kwam hij in Bergen terecht, het winkelpand vlakbij het centrum. Daar runt hij nu zelfstandig de Pioen, een erkend leerbedrijf.

Beter omsmelten dan verkopen
"Velen denken dat het goed is om goud te verkopen. Maar ze vergeten dat je dan maar de helft van de waarde krijgt. Dan kun je er veel beter iets unieks van laten maken. Daar zijn wij gewoon goed in. Het is natuurlijk best wel een beroep waar wat alchemistisch aan zit, we werken met vreemde stoffen als vitriool. Warm zwavelzuur staat op een pitje te borrelen. Ons vak is eigenlijk niet zo veranderd. Er zijn wel goudsmeden die op de computer ontwerpen, maar ik hou het bij het oude. In de ontwerpen zijn we natuurlijk wel met de tijd en de beleving meegegaan".

i-de Pioen goudsmeden
Kleine Dorpsstraat 22 1861 KN Bergen
Dinsdag t/m vrijdag 10.00-17.30, zaterdag tot 17.00 of op afspraak
072 5813322 info@pioen.nl
www.pioen.nl