• Jack Bliekendaal bij zijn brillenverzameling.

    Gerard Smit

Opticien blikt terug

Jack Bliekendaal neemt afscheid in Alkmaar

Gerard Smit

BERGEN In Bergen kwamen soms opvallende klanten, zegt scheidend opticien Jack Bliekendaal (69). Zoals de operazanger die een zonnebril zocht. "Hoeveel kost die?", vraagt de zanger. "Negentachtig gulden", zegt Bliekendaal. "En voor mij?" "Ook negenentachtig gulden". "Maar weet je wel wie ik ben?" vraagt de zanger aan de jonge brillenverkoper. Jazeker kent hij hem, maar hij raakt niet onder de indruk.

Op zijn zestiende begon hij bij Pastoor in Bergen. Hij volgde er diverse cursussen zoals de MBO optometrist, en werd tenslotte contaclensspecialist.

Aanvankelijk was het handwerk om glazen in monturen te slijpen. Eerst moest je de sterkte van de glazen aftekenen, dan het model van het montuur overnemen, vervolgens het glas met een glassnijder nauwkeurig kerven, en tot slot de randjes met een brokkeltang afbreken.

LOEPBRIL Bij zijn tweede werkgever in Amsterdam maakte hij brillen voor Freddie Heineken en Pieter van Vollenhoven, en een loepbril voor Annie MG Schmidt. Maar vooral de omgang met de dagelijkse klanten gaf hem voldoening. "Als je in het hokje stapt voor de oogmeting, gaat het al gauw over kinderen, relaties of zieke familieleden. Dat schept een band."

Mede vanwege zijn vakkennis kwamen klanten graag terug. Mensen die opeens lichtflitsjes zien of wazige vlekken, wisten Bliekendaal tot diep in de avond te vinden. Als het nodig was, verwees hij ze meteen naar het ziekenhuis om te redden wat er te redden viel.

Jack Bliekendaal werkte ook 37 jaar voor de vrijwillige brandweer in Bergen. Als de sirene afging in het dorp, liet hij klanten verbaasd achter om snel bij de brand te zijn. In de tijd dat het politiebureau niet permanent was bezet, stond de knop voor de sirene in zijn huis.

Na vier bypasses en een pacemaker vindt Jack Bliekendaal het tijd voor een afscheid. Dat komt er op 9 december vanaf 17 uur bij Pearle in winkelcentrum de Mare in Alkmaar.

Hij heeft een camper gekocht om samen met zijn vrouw op reis te gaan. Dochter Kyra zorgt voor de continuïteit. Zij staat nu in de winkel waar haar vader zoveel Bergenaren een heldere kijk op de wereld heeft bezorgd.