• Patrich Lagrand: 'Vers is echt vers.'

    Ed Bausch

[Scala aan verse producten bij Lagrand

'Wij weten waar ons vlees vandaan komt'

Ed Bausch

BERGEN In het pittoreske pand op het kruispunt van de Ruïnelaan en de Dorpsstraat is al decennialang een slagerij gevestigd.

Veertien jaar geleden nam Beverwijker Patrick Lagrand (47) de zaak over van Piet van Wonderen.

Na drie jaar werken op de oude voet, volgde een verbouwing die het mogelijk maakte om het slagersvak op een echt ambachtelijke manier uit te oefenen met een heel scala aan verse kant en klare producten.

'Passie'. Dat woord is onontkoombaar als je met Lagrand spreekt. Samen met zijn vrouw Mariska runt hij een moderne winkel, waar vriendelijkheid en meedenken met de klanten voorop staan. Hij is aangesloten bij 'Uw Slager', een keten die met haar winkels veel prijzen in de wacht sleept voor het ambachtelijke werken en de smaakrijpe producten.

SMAAK Het belangrijkste echter is de smaak. De producten van Lagrand hebben die goede smaak omdat ze afkomstig zijn van dieren die een beter leven hebben gehad dan vaak het geval is. Het rundvlees komt uit Zuid-Holland, van een bedrijf dat veel biologischer werkt dan vele anderen met dat etiket, zo vertelt Lagrand. De koeien hebben daar vier jaar vrij rondgelopen en staan met acht op stal. Het slachten vindt plaats in een kleine slachterij in Schagen. ,,Dat alles scheelt in de stress bij de dieren en dat is precies wat je proeft: veel meer smaak." Lagrand kan voor het slachten ook zijn wensen aangeven. ,,Het maakt heel veel uit als je zelf kunt aangeven uit welke delen je biefstuk wilt laten snijden. En het vlees en de worsten hebben geen toevoegingen: vers is echt vers en op is echt op."

BITTERBALLEN VAN DE PILAREN Patrick Lagrand begon al op zijn vijftiende in het slagersvak met werken en leren. Nu is hij zelf erkend leerbedrijf. Met twaalf medewerkers is hij zes dagen per week in de slag. Het is een bewuste keuze om op zondag niet open te zijn. ,,De zaterdag is daarmee een hele fijne dag, met extra hulpen. En die hulpen blijven over het algemeen wel vijf jaar, dat is best bijzonder." Maar Lagrand doet ook veel voor zijn mensen: hij neemt ze mee naar beurzen en iedere zaterdag eindigt met een gezamenlijke afsluiting in de zaak en dan worden er bitterballen gehaald bij De Pilaren.

TOPSPORT Zo'n winkel is net topsport, zegt Lagrand. Op zondag ontspant hij in het bos of door te wandelen in en rond Bergen. Zo kent hij zijn klanten, die uit een wijde omgeving komen; ook voor allerlei speciale kant en klare producten en voor catering. Het plan is nu om de keuken nog meer geschikt te maken voor de bereiding van kant en klare producten en catering.

Het parkeren in Bergen vindt hij niet ideaal, zo streng. ,,Ik zou er wel eens met de burgemeester over willen spreken", zegt hij.

Patrick Lagrand heeft een echte 'hands-on-mentaliteit' bij binnenkomst voor het interview is hij volop doende met het geven van instructies en snijden en meteen daarna weer: een ambachtsman pur sang.

i Slagerij Lagrand
Ruïnelaan 5 Bergen

www.patricklagrand.uw-slager.nl