• Wim Göbel (zittend) met zijn vrouw Anita, die geflankeerd wordt door het keukenteam

    Martijn Mulder

Smakelijk en de Koffiemolen, culinaire top in historische setting

EGMOND AAN DEN HOEF Aan de weg naar Egmond aan Zee bevindt zich een culinaire parel, waar je zo maar voorbij zou kunnen rijden. Gelukkig bezit Restaurant Smakelijk een behoorlijke blikvanger in de vorm van de Koffiemolen, achter op het terrein. De monumentale molen is overdag geopend voor koffie en lunch en vormt een mooie aanvulling op het culinaire vuurwerk van chef-kok Hans Duinmeijer in het voorgelegen restaurant.

Door Martijn Mulder

De koffiemolen is in 1899 in Egmond aan den Hoef neergezet door molenmaker Levendig uit Dirkshorn. Acht jaar eerder was de korenmolen aan het Mallegat in vlammen opgegaan en er was behoefte aan een nieuwe molen. Levendig kocht de onderdelen van de pas daarvoor in Barsingerhorn gesloopte houtzaagmolen 'De jonge Karel' en bouwde hiervan een nieuwe molen aan de straatweg naar Egmond aan Zee. Direct na gereedkomen, verkocht hij de molen aan Jacob Berkhout, die er een eigen bedrijf in begon. De molen is zelfs nog vereeuwigd op een schilderij van Gari Melchers.

VRUCHTEN Eigenaren Wim en Anita Göbel zijn terecht trots op hun bedrijf en zijn blij dat ze jaren geleden hun kans hebben gegrepen. Wat begon als een uitgerangeerd restaurant en een vervallen molen staat inmiddels in de hele omgeving op de kaart als een van de meest bijzondere plekken in de Egmonden. Behalve het restaurant met de zeer toepasselijke naam 'Smakelijk', heeft Göbel veel tijd, energie en geld gestoken in de restauratie van de oude molen. Göbel wist via een ingenieus plan de molen te redden. Achter op het grote erf bouwde hij vakantiewoningen en via de verkoop wist hij geld te genereren voor de opknapbeurt van de molen. Vorig jaar kreeg de molen al een nieuwe kap, volgend jaar komen hopelijk de wieken weer terug. En daar plukt iedereen de vruchten van. Het is namelijk heerlijk toeven op het terras rond de molen. U kunt er voor een lunch of simpelere maaltijd terecht, en 's avonds doet het dienst als café. Een 'petit grand café' noemen ze het zelf. De speeltuin, naast het ruime parkeerterrein op het achtererf, is een handige aanvulling.

OPEN KEUKEN 's Avonds is het moment waarop chef-kok Hans Duinmeijer en zijn team hun kunsten vertonen. Middels onvervalste smaaksensaties op prachtig opgemaakte borden verrast Duinmeijer zijn gasten. Het restaurant aan de drukke doorgaande route naar het strand is ook helemaal opgeknapt en maakt een buitengewoon frisse indruk. De open keuken geeft de gasten de mogelijkheid de kunsten van Duinmeijer van dichtbij te bekijken. Anita Göbel is als gastvrouw dan ook apetrots op 'haar keuken'. Zo vullen de twee locaties van restaurant en molen elkaar perfect aan en kunt u er de gehele dag terecht. Behalve op dinsdag en woensdag, want dan zijn Restaurant Smakelijk en De Koffiemolen gesloten.

i Restaurant Smakelijk en De Koffiemolen
Egmonderstraatweg 34
1934AD Egmond aan den Hoef
tel: 072 506 1675
www.restaurantsmakelijk.nl