• Eigenaar Kevin Bredewout bij de ingang van Luctor et Emergo

    Gerard Smit

Strandpaviljoen Luctor et Emergo het hele jaar open

CAMPERDUIN "In Bergen aan Zee komen de mensen om wat te doen, hier komen ze voor de rust", zegt Kevin Bredewout (24) eigenaar van strandpaviljoen Luctor et Emergo. Zijn paviljoen is nu voor het tweede jaar ook 's winters open. Dan komen de erwtensoep en pannenkoeken op tafel en genieten de gasten in alle rust van de razende zee die met een beetje wind al snel tot aan de palen van de strandtent komt. "Wij hebben niets te vrezen", zegt Bredewout. De palen waarop wij staan zijn hoger en dikker dan wat normaal onder een strandtent staat. "En als er weer zo'n zware Noordwester met springtij komt, dan zien we wel weer."

Door Gerard Smit

Het paviljoen blijft ook 's winters gasten trekken. Of dat komt door het nieuwe strand en de nieuwe duinen is niet duidelijk. Het is vooral de lagune die mensen trekt, meent Bredewout. "Dat is een uniek fenomeen voor de Nederlandse kust." De komst van wintergasten is zeker ook te danken aan de vaste vakantiehuizen die de afgelopen jaren in Schoorl uit de grond schieten.

Rond Camperduin zijn er nu drie paviljoens het hele jaar open: Struin, dat door het nieuwe strand wat verder in het duin staat, Hargen aan Zee, dat net ook een vergunning heeft gekregen voor het hele jaar, en Luctor et Emergo dat in 2015 toestemming kreeg om ook 's winters te blijven staan.

LENEN De paviljoens hebben hun openingstijden op elkaar afgestemd. Struin is in de winter op maandag en dinsdag dicht, Luctor et Emergo op woensdag en donderdag en Hargen aan Zee is na december in de winter vanaf donderdag open. "Verder loopt de samenwerking ook goed", zegt Bredewout. "Als een van ons tekort heeft aan een bepaald product, dan lenen we dat van elkaar."

Vorige winter kreeg Luctor en Emergo ook gasten die hun auto in Hargen parkeren en dan naar Camperduin lopen. "Mogelijk wordt dat nu wat minder door de verlengde opening van Hargen aan Zee. Maar ieder heeft zo zijn eigen sfeer en daardoor ook zijn eigen gasten."

Vanaf zijn twaalfde werkt Bredewout in het paviljoen. "Leer jij nou maar eerst koken, dan komt de rest vanzelf wel", had zijn vader gezegd. Kevin volgde een koksopleiding in Heerhugowaard en werkte als kok onder andere in Zwitserland, bij Merlet in Schoorl en bij de Groetse restaurants Lekker Puh en Pur Sang. Bij het laatste restaurant werkte hij ook toen zijn vader in het voorjaar van 2016 plotseling op 48-jarige leeftijd overleed. Net toen het nieuwe paviljoen op zijn stevige palen stond op het stuk strand dat daarvoor nog in zee lag. "Toen mijn vader overleed, wist ik meteen dat ik hier verder wilde werken." Zijn toenmalige baas bij Pur Sang had daar alle begrip voor.

Nu bereidt Bredewout met veel plezier de favoriete schotel van de vaste klanten: pasta met gamba's volgens het recept van zijn vader.