• Vlnr: Dick Winkelhuis, Patrick Oud, winnaar Simon Loerakker, Else Doets en Henk van Hylckama Vlieg.

    Henk de Reus

Vlieg reikt ondernemersprijs uit

BERGEN Het is doodstil als op 19 juni, tijdens de traditionele haringborrel van de Vlieg Advies Groep op landgoed Het Hof in Bergen, bekend wordt gemaakt welke ondernemer in de regio Alkmaar, Hoorn en Schagen de eerste 'Hylckama Vlieg Ondernemersprijs' 2019 in ontvangst mag nemen.

Er zijn drie genomineerden. De ongeveer 150 aanwezigen houden de adem in als de winnaar bekend wordt gemaakt.

POSITIEVE IMPULS De prestigieuze prijs is genoemd naar de initiatiefnemer van deze prijs, Henk van Hylckama Vlieg (77), die hiertoe de van Hylckama Vlieg Foundation oprichtte. De prijs is bedoeld om startende ondernemers in het MKB een steun in de rug te geven. "Ik stel de ondernemersprijs privé en op persoonlijke titel ter beschikking. Ik weet hoe het is om een startende ondernemer te zijn. De meest start-ups halen het derde levensjaar niet. En ook daarna is het nog lastig. In die fase wil ik ondernemers een positieve impuls geven. Ik houd van creatieve ondernemers die 'out of the box' denken."

PRIJS De prijs, die eens in de twee jaar wordt toegekend, omvat een geldbedrag van 30.000 euro. Daarnaast krijgt de winnaar twee jaar lang een coachingstraject aangeboden. Om voor de prijs in aanmerking te komen moet de onderneming twee tot vijf jaar ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel en potentieel kunnen aantonen. Het geldbedrag wordt binnen een tijdsbestek van twee jaar, in termijnen uitbetaald.

BEOORDELING Ingediende projecten werden eerst door een selectiecommissie beoordeeld op maatschappelijke betrokkenheid, innovatie, duurzaamheid, organisatie- en personeelsbeleid, groei, implementatie en onderbouwing van het bedrijfsplan en toekomstplannen. Uit de ingediende aanmeldingen koos de selectiecommissie vijf deelnemers. Uiteindelijk nomineerde de jury, bestaande uit Henk van Hylckama Vlieg, Dick Winkelhuis, Patrick Oud en Elske Doets, drie geselecteerden voor de prijs.

Dit zijn Gitta Klopper van 'Connect Generations', een bedrijf dat wonen-studeren-samenleven in zorginstellingen verbindt, Martijn Apeldoorn van het bedrijf 'Create', dat innovatieve software met impact maakt en Simon Loerakker van 'Duraflow', dat PCM koeling voor serverruimten ontwikkelt, produceert en vermarkt. Zij ontvangen allen een oorkonde en de Hylckama Vlieg Ondernemersstier, als bewijs van erkenning.

WINNAAR Het bedrijf Duraflow mag zich winnaar noemen. De jury vindt dat dit bedrijf een wezenlijke bijdrage aan de omgeving levert, innovatief is en dat de ondernemer passie en geloof in eigen kunnen uitstraalt. Simon Loerakker (60) neemt de cheque van 30.000 euro dankbaar in ontvangst. Had hij erop gerekend de prijs te winnen? "Eigenlijk wel 'n beetje. Ik wil niet arrogant overkomen, maar ik vind wel dat ik een goed verhaal heb. Het is een complex product, waarmee ik al zes jaar bezig ben. Ik ervaar de prijs als een erkenning. Tegelijk voelt het als een ontlading." Hij prijst het initiatief van Henk Hylckama Vlieg. Die laatste kijkt op enige afstand genoegzaam toe en stelt vast dat zijn initiatief zichtbaar aanslaat.